gambar ihsan pak google yer...
Bahan utk
perap daging :
Black pepper (yg biji2 tuh)
halia
bwg
putih
garam
semua bahan ni tumbuk lumat, lumur pd daging
Perap dalam
2 jam
Kuantiti =
agak2 la dgn kuantiti daging
bahan lain yg anda perlukan:
bwg merah
capsicum
cili api/cili padi
black pepper sauce (not compulsory)
minyak masak
Cara memasaknya:
Masak daging
cam biasa – cara yg biasa aku buat ialah letak lam kuali, buh air sket jer,
then letak biji kurma utk mempercepatkan proses daging itu masak
Agak2 dah
tak liat (anda dibenarkan mencuba) tu, masukkan minyak secukupnya
Agak2 dah
garing sikit2 tu, masukkan hirisan bawang besar, capsicum, cili hijau (ikut
suka, kalo nk pedas masukkan la sebanyak mana pun)
Last part,
kalau rasa nk masukkan black pepper sauce pun, should be ok
Jgn letak
bnyk sangat sbb certain black pepper sauce manis rasanya, so ia akan
mencacatkan rasa black pepper yg pedas itu
No comments:
Post a Comment