Wednesday, 11 January 2012

daging masak lada hitam (black pepper)


gambar ihsan pak google yer...



Bahan utk perap daging :
Black pepper (yg biji2 tuh)
halia
bwg putih
garam 

semua bahan ni tumbuk lumat, lumur pd daging
Perap dalam 2 jam
Kuantiti = agak2 la dgn kuantiti daging

bahan lain yg anda perlukan:
bwg merah
capsicum
cili api/cili padi
black pepper sauce (not compulsory)
minyak masak


Cara memasaknya:
Masak daging cam biasa – cara yg biasa aku buat ialah letak lam kuali, buh air sket jer, then letak biji kurma utk mempercepatkan proses daging itu masak
Agak2 dah tak liat (anda dibenarkan mencuba) tu, masukkan minyak secukupnya
Agak2 dah garing sikit2 tu, masukkan hirisan bawang besar, capsicum, cili hijau (ikut suka, kalo nk pedas masukkan la sebanyak mana pun)
Last part, kalau rasa nk masukkan black pepper sauce pun, should be ok
Jgn letak bnyk sangat sbb certain black pepper sauce manis rasanya, so ia akan mencacatkan rasa black pepper yg pedas itu



No comments:

Post a Comment