Wednesday 11 January 2012

ikan bilis masak kicap

mula2 dlu bila aku story2 kat my mum n dad, kata mereka aku mkn makanan pelik2
sbb scarcity kat bandar (indirectly dia nk ckp mknan kt bandar tahape2)
tp sekali aku try msk kt kg masa blk bcuti - hamek kau
sedap kot!! hahaahaha
ekceli ini resepi ujee, rumetku ms kat wangsa maju dlu

mari kita share sama2 yer



bahan-bahan yg kita perlukan (kuantiti ikut suka):
ikan bilis- rendam kejap jer sblm goreng
kentang - potong kecik2, jgn tlalu nipis,jgn tlalu bsr/tebal
bawang merah (rsnya lg sedap bbanding bwg besar)
cili api
asam keping - 2,3 keping cukup la..
kicap manis

cara-caranya:

goreng kentang - put aside (ltk dlm bekas lain dlu)
goreng ikan bilis sampai garing
masukkan bwg merah yg dah dihiris - tunggu sampai naik bau wangi
masukkan kicap - sesedap rasa - jgn tlalu bnyk, nanti manis melampaui batas pulak
then masukkan asam keping

last produk mesti ada rs masam+masin+manis = hasil kombinasi asam keping+ikan bilis+kicap td..
*sy selalu combine lauk ni kalau masak sup kaki ayam :)

No comments:

Post a Comment